Rasteplass

Rosvoll prestegård

Ligger langs Kystpilegrimsleia

Rosvoll prestegård - foto: Silje Gulstad

Vakre Rosvoll prestegård ligger prektig og sjeldent lunt og frodig til på Smøla. Gården er en del av Nordmørsmusea og tjener også som vertskap for pilegrimer. Her kan du nyte utsikt og kulturmiljø i eller utenom åpningstidene. Fra tunet går en pilegrimssti til Rosvollhaugen.

Båtkai

Det er en enkel flytekai nedenfor Rosvoll prestegård. Det er ikke gjestekai med tilgang til strøm og vann, men helt ok å ligge ved med tanke på besøk og vandring på Rosvoll.

Det ligger en egen verdighet i dette tunet. Før du kommer opp til hovedhuset går du forbi et fjøs hvor du kan se en nydelig sponlagt vegg. Der er også et stabbur, og et lite bakstehus hvor det innimellom bakes steinovnsbrød.

Stedet og tunet er en del av Nordmørsmusea og holder åpent på sommeren og i forbindelse med arrangementer gjennom året. Det kan bestilles guiding og lokalene kan leies ut til møter og aktiviteter. Aktiviteter på tunet finner du i kulturkalender for Smøla.

Om Rosvoll prestegård

Før Smøla ble prestegjeld i 1749, bodde det en kapellan på Vestsmøla. Han var prest på Odden, Brattvær og Veiholmen, mens Edøy sokn lå under sognepresten i Aure.

I 1879 kom presten og læreren Ole Olsen Moe til Smøla. Han tok fatt på bygging av ny prestegård. Han arbeidet også for å bedre skolestellet på Smøla. I Ole Olsen Moes tid på Smøla ble det bygd syv nye skoler og to kirker foruten den nye prestegården, som er bygget slik vi ser det i dag. Les mer på Nordmørsmusea sine sider.

Pilegrimstur til Rosvollhaugen

Fra prestegården er det sti med pilegrimsmerker opp til Rosvollhaugen. Turen opp til toppen tar ca. 15 min og er under 1. km lang. Det er litt ulendt og noe stigning, så du bør ha gode sko. På tørre sommerdager går det fint med joggesko. På toppen ligger en flott gapahuk som har ly uansett vindretning. Her kan du nyte et fantastisk utsyn over hav, øyer, holmer og skjær, fjell og bygder på Nordmøre.

Overnatting

Det passer perfekt å besøke Rosvoll i forbindelse med overnatting på pilegrimsherberget Ecocamp Norway. Overnattingsstedet ligger 30 min gange fra Rosvoll. Les mer og finn bookingsiden til Eco camp Norway her.

Prestegårdstunet, foto: Silje Gulstad
Spon ble bruk til kledning av vegg. Foto: Silje Gulstad
Inntunet på prestegården - herfra starter pilegrimsstien opp til Rosvollhaugen. Foto: Ragnhild Godal
Prestegårdsstuene. Foto: Silje Gulstad
Rosvoll prestegård er vertskap for pilegrimer. Foto: Silje Gulstad
Gapahuken på toppen av Rosvollhaugen. En kort tur til mektig utsikt over nordmørslandskap med hav, øyer og fjell. Foto: Silje Gulstad