Skulpturpark

Uteutstilling

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Velkommen til en "unik" uteutstilling ! Vi har plassert ut seks av de dyrene som bor og lever i - og rundt Drivdalen. Det unike er at du må lete etter dem. Hold øynene åpne!

Dyrelivet i Drivdalen er rikt og variert, preget av både skog, elv og fjellandskap. Dalen er leveområde for store pattedyr som elg, hjort og rådyr, som trekker ned fra fjellet og finner næring i de frodige områdene langs elva Driva. I fjellene omkring dalen kan man også finne villrein. Rovdyr som rødrev og fjellrev finnes også her, mens jerven streifer gjennom området fra tid til annen. Området er også kjent for sitt botaniske mangfold, og dette rike plantelivet legger til rette for et artsrikt insekt- og fugleliv.

Alle dyrene du finner i utstillingen er fotografert av Roger Brendhagen

Moskus

Moskusoksen, Ovibos moschatus er et fascinerende dyr som i dag er et karakteristisk innslag i fjellområdene rundt Drivdalen, særlig på Dovrefjell. Moskusen ble faktisk gjeninnført til Dovrefjell fra Grønland i perioden 1932–1953, etter at arten hadde dødd ut i Europa i istiden. De første dyrene ble sluppet løs ved Hjerkinn, og siden har bestanden etablert seg i området. Moskusen trives best i høyfjellsområdene, men kan iblant trekke ned mot Drivdalen, spesielt om våren  når den leter etter beite. Den kjennetegnes ved sin massive kropp, lange, grove pels og karakteristiske krumme horn.

Moskusen har blitt et populært trekkplaster for turister som besøker Dovrefjell, og det arrangeres guidede moskussafarier. Det er imidlertid viktig å holde avstand til dyrene, da de kan være aggressive hvis de føler seg truet. I dag er bestanden nøye overvåket av norske myndigheter, og moskusen anses som en del av den naturlige faunaen i området.

Moskus, Ovibos moschatus

Elg

Elgen, Alces alces er et vanlig syn i Drivdalen og områdene rundt. Dette store hjortedyret trives godt i dalens mosaikk av skog, elvebredder og myrområder, der det finner rikelig med næring. Elgen spiser hovedsakelig kvister, blader og urter, og er spesielt glad i vier og bjørk. Elgen er mest aktiv i skumringen og grålysningen, og den kan ofte sees beitende langs elvebreddene i Drivdalen. 

Om vinteren trekker elgen gjerne ned i lavere terreng for å finne mat under snøen.

Elg, Alces alces

Reinsdyr

Villreinen, Rangifer tarandus har en lang historie i fjellområdene rundt Drivdalen, særlig på Dovrefjell. Her har det levd villrein i tusenvis av år, helt siden siste istid. Villrein har tilpasset seg det barske fjellklimaet med sine spesielle tilpasninger, som tykk pels, brede klauver tilpasset snø og evnen til å finne mat under snøen.

I Drivdalen selv er det ikke vanlig å se reinsdyr midt i dalbunnen. De store flokkene holder seg vanligvis i fjellområdene, der de har gode beiteområder.

Reinsdyr, Rangifer tarandus

Rødrev

Rødreven, Vulpes vulpes er en av de mest tilpasningsdyktige rovdyrene i Norge, og den er vanlig i og rundt Drivdalen. Den finnes både i skogsområder, fjell og mer åpne kulturlandskap. Rødreven har en karakteristisk rød-oransje pels, hvit haletipp og mørke bein. Den er kjent for å være listig og svært flink til å tilpasse seg ulike miljøer.

I Drivdalen og områdene rundt spiller reven en viktig rolle som rovdyr i økosystemet, der den bidrar til å regulere smågnagerbestander og samtidig selv er bytte for større rovdyr som gaupe og kongeørn.

Rødreven, Vulpes vulpes

Fjellrev

Fjellreven, Vulpes lagopus er en liten og sjelden rev i Norge som lever i høyfjellsområder som Dovrefjell, som ligger like ved Drivdalen. Arten er spesialtilpasset et kaldt klima og kjennes lett igjen på sin tykke, hvite vinterpels – og på sommeren er pelsen gråbrun. De har små ører og korte ben som gir den god varmeisolasjon.

I Drivdalen selv er fjellreven sjelden å se, siden den primært holder seg i høyfjellet. Likevel er områdene rundt Drivdalen viktige leveområder for fjellreven. 

Fjellrev, Vulpes lagopus

Lirype

Lirypa, Lagopus lagopus er en karakteristisk hønsefugl i de norske fjellområdene, inkludert Drivdalen. Den er godt tilpasset høyfjellslandskapet og er en viktig del av fjellets økosystem. Om sommeren er lirypa brun- og hvitmønstret, noe som gir god kamuflasje mot lyng og kratt, mens den om vinteren skifter til en helt hvit fjærdrakt som gir utmerket skjul mot snø.

Lirypa lever hovedsakelig av knopper, blader og bær, og den beiter ofte på dvergbjørk og vier. Den er et viktig byttedyr for rovfugler og rovpattedyr.

Lirype, Lagopus lagopus