Pilegrimsbua i Trondheim
Pilegrimsbua i Trondheim bygges i samarbeid med Trondheim kommune, i Bymarka nært Frøset gård (ved Granåsen). Bua blir til glede for både pilegrimer, turfolk, skoleklasser og barnehager. Her blir det toaletter, en stor gapahuk, vann og lademuligheter. Fra bua er det 11 km igjen til man når pilegrimsmålet Nidarosdomen.

Foto: Nasjonalt pilegrimssenter
Del av pilegrimsbu-prosjektet
Denne bua er en del av Nasjonalt pilegrimssenter sitt prosjekt Bærekraftige pilegrimsbuer, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB.
Bua er bygget i samarbeid mellom Nasjonalt pilegrimssenter, Trondheim kommune og Dronning Maud Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning.
Det store jubiléet i 2030
Byråd for kultur. idrett og friluftsliv i Trondheim kommune, Trond Åm, setter pilegrimsbua i sammenheng med den store tusenårsfeiringen i 2030:
En pilegrimsbu på Frøset vil være et viktig supplement til friluftsaktiviteten i området og en flott stopp før pilegrimene kommer til Nidarosdomen. Etableringen av pilegrimsbua kan også sees som et bidrag til markeringen av Nasjonaljubileet i 2030 og Olavsarvens mangfoldige tusenårige avtrykk, der kjernen i jubileet er riksdannelse, kristning og samspillet mellom de to.
Både Nasjonalt pilegrimssenter og Trondheim kommune er svært takknemlige for tildelingen fra sparebankstiftelsen DNB, som muliggjør tiltaket.

Foto: Nasjonalt pilegrimssenter
Planlegging og prosess
Prossen begynte tilbake i 2023, med avklaring av interesse. Trondheim kommune (enhet Idrett og friluftsliv) var svært positive, og ønsket en pilegrimsbu velkommen. Etablering av en pilegrimsbu støtter både opp om kommunens arbeid for Pilegrimsleden og langvandrende pilegrimer, og det generelle behovet for å styrke infrastrukturen i for alle turfolk i Bymarka - med vekt på barn og unge. Etablering av toaletter i utfartsområder er en satsning. Bua får tre toaletter, hvorav ett er universelt utformet.
Videre ønsket kommunen å etablere bua som et isolert helårstoalett, til bruk om vinteren også. Med dette som premiss, ble det enighet om et «spleiselag», da pilegrimbuene i utgangspunkt er enklere uisolerte bygninger som stenges vinterstid. Trondheim kommune bekoster den ekstra kostnaden knyttet til helårsdriften. Utover dette bekostes dette flotte signalbygget av tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB, og gis som gave fra Nasjonalt pilegrimssenter til Trondheim kommune. Kommunen overtar driftsansvaret på åpningsdagen.

Foto: Nasjonalt pilegrimssenter
Håndverkerne fra Nidarosdomen bidrar
Som de andre pilegrimsbuene, blir både bua og gapahuken en kombinasjon av mur og trearbeid.
Trearbeidet er det i stor grad tømrerne hos Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider som vil stå for. Disse jobber til daglig med Nidarosdomen, men bidrar med sin kompetanse i oppsettet av bua her i Trondheim. De vil i særlig grad sette sitt preg på gapahuken.
Tømmer er nøye utvalgt i et område nært Jonsvatnet, er saget på ei lokal sag i området, og har deretter blitt håndhøvlet. Materialet ligger klart til å bli fraktet opp i Bymarka.
Fordi bua skal tilpasses til helårsdrift, kan man ikke bruke tradisjonell tørrmur (da denne ikke er isolert). Men, muren reises av tradisjonsmurere, med stein fra Oppdal. I steinbestillingen er det lagt vekt på å få variert størrelse og type, noe som vil gi en flott, «levende» og tradisjonell mur i uttrykket. Det er viktig for prosjektet å bevare den enhetlige stilen og så tradisjonelle teknikker som mulig, dette er gjenkjennbare signalbygg.
Både bua og gapahuken får til slutt lagt torvtak, og tilrettelegges med elektrisitet for lading.

Foto: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
En ressurs for barnehagelærerutdanningen
Rett ved bua, finner vi gamle Frøset gård. Denne gården eies i dag av Dronning Maud Minne Høgskole for Barnehagelærerutdanning (DMMH).
DMMH bruker Frøset og området rundt mye i opplæringen sin, på barnehagelærerstudiet med vekt på natur og friluftsliv. De har etablert en stor naturlekeplass her, og ser med glede på etableringen av både den store gapahuken og toalettfasiliteter like ved - inkludert drikkevann.
Vi er glade og stolte over å samarbeide med DMMH i prosessen, og at bua også blir et aktivt tilskudd i deres arbeid og praksis for og med barnehagebarn.
Les mer om hvordan DMMH årlig arrangerer barnekulturfestival ute på Frøset, som eksamen: https://www.dmmh.no/nyheter/landets-fineste-eksamenslokaler

Foto: Nasjonalt pilegrimssenter