Hasselvika - Trondheim

Lengde 50 KM
Varighet 3 dager
En perfekt helgetur langs de siste dagsetappene av Kystpilegrimsleia. En kulturhistorisk turopplevelse som lar deg se livet lagt kysten og Trondheimsfjorden i et nytt lys.
Krevende tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Kystpilegrimsleia

Foto: Toralf Neraas

Dag 1: (14 km) Hasselvika - Rissa

Det er enklest å nå startstedetet i Hasselvika ved å ta hurtigbåten som går mellom Trondheim og Kristiansund. Finn avganger på atb.no

Første dagsetappe krysser gjennom et noe krevende terreng før man ankommer Rissa. Etter ankomst til Hasselvika følger man enkelt merkingen som starter ved hurtigbåtkaia. På vei ut av det tidligere militære området i Hasselvika følger du gangvei og vei før du tar av inn mot skogsveiene gjennom Fagerdalen. Etter ca. 3.5 km langs disse veiene tar leden av på stier gjennom skog, over myr og senere opp til Blåheia. På toppen får du fantastisk utsikt over dagens turmål, Rissa. Husk å ta en god rast i den flotte Gapahuken på toppen av blåheia. Siste halvdel av dagsetappen følger gode grusveier ned fra Blåheia. Senere krysser leia over elva "Skauga" og bærer innover mot Rissa, kommunesentrum for Indre Fosen kommune.

I Rissa er det et godt utvalg av butikker og spisesteder man kan besøke.

Overnatting i Rissa


Reins kloster - hovedbygning på gården. Foto: Ragnhild Godal

Foto: Ragnhild Godal

Dag 2: (18 km) Rissa - Stadsbygd

Dagens etappe starter idyllisk ved å krysse den gamle brua over "Straumen", munningen av saltvannsinnsjøen Botn. Nyt det fruktbare kulturlandskapet før du ankommer et av turens høydepunkt. Reins Kloster er en av de 26 Nøkkelstedene langs kystpilegrimsleia, og er "obligatorisk" å besøke før man vandrer videre på vei til Stadsbygd. Les mer om Reins kloster, og dens viktige rolle i Norgeshistorien.

Veien videre krysser et usynlig arr i landskapet. Leden krysser og følger grensen av Rissa-raset. Det største leirskredet i Norge på 1900 tallet. Deretter kommer et krevende stykke hvor leden tar av opp mot skogen. Her følger leden deler av en gammel ridesti mellom Rissa og Stadsbygd kalt for "klokkarstien", mildt sagt en krevende motbakke opp til den gamle kvilsteinen: Klokkarstolen. Ved denne historiske rasteplassen må man hvile beina litt før etappen videre ned mot Stadsbygd. Men vit at det tyngste er tilbakelagt, og veien videre følger idylliske skogsveier i åpent landskap. De siste kilometerne på dagens etappe følger, grusvei og vei inn til Stadsbygd, hvor butikker og spisesteder er tilgjengelige.

Nede ved sjøen i Stadsbygd ligger Museet Kystens arv. Det siste nøkkelstedet langs kystpilegrimsleia før Nidarosdomen i Trondheim. Det kan være fornuftig å vente med dette besøket til dag 3.

Overnatting i Stadsbygd

Dag 3: (18 km) Stadsbygd - Vanvikan - Trondheim

INFO: Etappen Stadsbygd - Vanvikan er ikke merket per 2023. Det er ambisjoner om å merke denne etappen ila 2024. Derfor anbefaler pilegrimssenter Trondheim å ta buss fra Stadsbygd Til Vanvikan eller Trondheim.

Når denne etappen er ferdig, vil den trolig gå fra Stadsbygd til Vanvikan over Storhaugen. Det vil bli en flott avsluttning på en allerede fin tur langs Trondheimsfjordens fjell- og kulturlandskap. Last ned GPX-fil for tiltenkt trasse her (Merk at dette er en uoffisiell trasse. Endelig pilegrimsled kan legges annerledes enn det foreslåtte sporet).

Husk å besøke pilegrimsmottaket ved Nidaros Pilegrimsgård for å registrere fullført pilegrimsvandring, samt få et merke som gir gratis inngang i Nidarosdomen og fordeler i Pilegrimsbyen Trondheim

Landskapet åpner seg på vei ned til Stadsbygd. Foto: Toralf Neraas

Foto: Toralf Neraas

Praktisk info

Forberedelser | Anbefalt skotøy

De fleste velger å gå med vanntette tursko langs pilegrimsledene. Når pilegrimene begynner å nærme seg Trondheim, endrer klimaet seg, og det blir noe våtere. Derfor anbefales for dette turforslaget at man benytter høyere tursko som er mer egnet for å gå med i myr. Merk at fjellsko gjerne har stiv såle, som kan bli krevende å gå med langs vei. Høye tursko med fleksibel såle er derfor det optimale valget for denne turen. MEN! alltid velg godt inngåtte sko ovenfor nye "optimale" sko. Les mer om forberedelser her.

Anbefalt turperiode

Mai til oktober

Langs kysten er det mindre snø, noe som ofte tillater en tidligere oppstart av pilegrimssesongen enn på innlandsledene. Ta med gode klær uansett årstid.

Ankomst Hasselvika : Båt
Båt til: Hasselvika hurtigbåtkai

Avreise Trondheim: Buss / Tog / Fly

Buss/Tog: Trondheim Sentralstasjon

Fly: Trondheim Lufthavn (Værnes)

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.

Nyttig lesetoff